آیا کردها با مسکو همکاری می‌کنند؟

21.11.2015 11:54:04

«ولادیمیر پوتین»، رئیس‌جمهور روسیه در حاشیه کنفرانس گروه ٢٠ (G٢٠) که در شهر آنتالیای ترکیه برگزار شده بود، گفت: کشورش توانسته است تماس‌هایی را با گروه‌های مخالف مسلح در سوریه به صورت مستقیم برقرار کند. منظور او، البته گروه‌هایی بود که با «داعش» می‌جنگند. پوتین در سخنانی مطبوعاتی در آن زمان گفت، گروه‌های مخالف سوری که در میدان نبرد حضور دارند از مسکو خواسته‌اند حملات هوایی را انجام دهد. هرچند پوتین درباره این گروه‌ها جزئیاتی بیشتر نگفت اما به دنبال آن برخی از همین گروه‌ها از جمله گردان‌های وابسته به ارتش آزاد سوریه هرگونه همکاری یا تماس با روسیه را رد کردند.
حدود دو ماه است که روسیه حملاتی را در چارچوب مبارزه با تروریسم در سوریه انجام می‌دهد. مسکو می‌گوید حملاتش صرفا مواضع گروه داعش را هدف قرار می‌دهد؛ اما گروه‌های مخالف سوری و برخی دولت‌های عربی و غربی مدعی‌اند این حملات برخی از مواضع وابسته گروه‌های مخالف میانه‌رو را هم هدف قرار داده است؛ به‌طوری که در جریان آن چند شهروند عادی نیز کشته شده‌اند.
هماهنگی با ائتلاف آمریکا
درمورد سخنان اخیر مقامات روسی، سرهنگ «طلال سلو» سخنگوی نیروهای دموکراتیک سوریه می‌گوید: «منظور آنها ما نیستیم؛ زیرا ما فقط با نیروهای ائتلاف بین‌المللی همکاری می‌کنیم». او به الجزیره می‌گوید که ائتلاف بین‌المللی به رهبری آمریکا پوشش هوایی و سلاح و مهمات در اختیار آنها می‌گذارد. واشنگتن چندی پیش یک محموله جدید از مهمات را برای رزمندگان وابسته به نیروهای دموکرات سوریه فرستاد. این برای دومین بار است که ایالات متحده برای تسلیح گروه‌های کرد و آشوری و عشایر عرب سوریه مهمات می‌فرستد. مجموع این نیروها به پنج‌هزار نفر می‌رسد. آنها تلاش می‌کنند سرزمین‌های تصرف‌شده از سوی داعش را بازپس بگیرند. سرهنگ سلو باوجود تأکید بر مواضع‌اش مبنی‌بر اینکه گروه او با روسیه همکاری می‌کند، از دخالت روسیه در بحران سوریه نیز ناخشنود نیست. او می‌گوید: «به این شرط که برای مبارزه با داعش و گروه‌های اقماری شبیه آن باشد، اقدام درستی است». او اشاره می‌کند که نیروهایش منعی در همکاری با روسیه نمی‌بینند و درصورت لزوم می‌توانند یک اتاق عملیات مشترک نیز داشته باشند؛ البته به این شرط که «ائتلاف بین‌المللی» به رهبری آمریکا از آنها بخواهد. در حال حاضر، نبردهای سنگینی بین نیروهای دموکراتیک سوریه از یک‌سو و تشکیلات داعش از سوی دیگر به‌خصوص در جنوب شهر «حسکه» واقع در شمال شرق سوریه در جریان است. سلو می‌گوید، نیروهایش موفق شده‌اند با پشتیبانی هواپیماهای ائتلاف بین‌المللی چندین منطقه را به مساحتی حدود یک‌هزارو ٤٠٠ کیلومتر مربع آزاد کنند؛ به این ترتیب منطقه «الحول» و حدود ٢٠٠ روستا و ١٠ مزرعه آزاد شده است.
دشمن مشترک
از طرف دیگر، «حسین کوجو»، یک مسئول نظامی کرد در واحدهای حزب «حمایت ازملت» معتقد است، همه نیروهای روسیه و ائتلاف بین‌المللی و نیروهای کرد هدف‌شان مبارزه با داعش است. بنابراین به گفته او، «هدف همه این نیروها یک دشمن مشترک» است.
او به الجزیره می‌گوید: موضع ما نسبت به دخالت روسیه مثبت است. اما این نگاه «به ضرر همبستگی ما با ائتلاف بین‌المللی یا ایالات متحده» نخواهد بود. او نیز بر هماهنگی نظامی مستقیم بین نیروهای خودش و ائتلاف بین‌المللی تأکید کرده و تأیید می‌کند که از این طریق کمک‌هایی دریافت کرده است.
این فرمانده عملیاتی اشاره می‌کند که نیروهایش چهار سال است که با نیروهای افراطی می‌جنگند و می‌افزاید: «هرکس با این تشکل‌ها می‌جنگد، به‌خصوص با داعش، با ما منافع مشترک دارد». او می‌گوید همکاری ما با روسیه یا آمریکا تنها در صورتی است که «این دو کشور به خواست کردها و خودمختاری منطقه و فداکاری‌هایی که نیروهای ما کرده‌اند»، احترام بگذارند.
این در حالی است که «هوشنگ اوسی»، نویسنده کرد، می‌گوید: هرگونه نزدیکی با روسیه به ضرر رابطه ما با واشنگتن خواهد بود. او به الجزیره می‌گوید: «حزب اتحادیه دموکراتیک یا نیروهای کرد نمی‌توانند هر دو طرف یک نزاع را راضی کنند؛ زیرا هرکدام در منطقه خاورمیانه و جهان دارای منافع متفاوتی هستند».
اوسی، حزب «کارگران کردستان» را به این متهم می‌کند که قصد دارد به مسکو نزدیک شود تا بتواند بر ترکیه فشار آورد و مدعی شود برای خود متحد جدیدی پیدا کرده است. او در توضیح این مطلب می‌گوید: «حزب اتحادیه دموکراتیک تنها یک ویترین یا آلت دست حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) است».


0

یک شهروند کورد به محاربه متهم شد
بی‌خبری مطلق از سرنوشت مسعود کردپور، سردبیر آژانس خبری موکریان
رهایی یک زندانی از اعدام پس از ٢٣ سال در ارومیه
مرگ یک کارگر در ارومیه حین انجام کار
تجمع اعتراض شماری از فعالان حقوق زنان در سنندج
کشته شدن یک کولبر بر اثر تیراندازی در مناطق مرزی بانه