سد سردشت، تهدید یا فرصت⁉️
📝 ژیان بیگزادە
در دو دهە گذشتە بین شهروندان سردشت سخن از سدی بە میان میآمد کە هم به جاذبەهای گردشگری شهرستان میافزود و هم فرصتهای شغلی جدیدی فراهم میآورد.
با توجە بە آسیبهای زیستمحیطی بە دنبال احداث سدها، کە شامل رانش زمین و احتمال حرکت گسل زلزله سردشت و نابودی گونەهای گیاهی و جانوری است بە ناچار و به اجبار پذیرفتیم که در بغل گوش مان این تهدید بزرگ قد علم کند!
🔸 بهترین زمینهای کشاورزی شهرستان در اوج نارضایتی مالکین آن به زیر آب رفت، مردم به خیال اینکه نقطه عطف جدیدی در شهرستان در صنعت توریسم و گردشگری ایجاد گردد به ناچار پذیرفتند که سد ابگیری شود اما وضعیت کشاورزی بهبود پیدا نکرد کە هیچ، بلکە فرصتهای شغلی از قبیل آبزی پروری، قایقرانی و پایەهای صنعت توریسم نیز در شهرستان سست تر از قبل شد.
🔹اکنون دو سال بعداز آبگیری سد، محوطه اطراف سد کە یکی از زیباترین نقاط شهرستان بود به پهنای هزاران متر تبدیل به بیابانی ترسناک، زشت و طاعون زده شده است!
🐟 ماهیهای زیادی در اثر خودخواهی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران، وزارت نیرو، کارگاه سد و نیروگاه سردشت (یا هر دستگاه متولی امر) قتل و عام می شوند، پرندگان مهاجر سرگردان و آشفته شدهاند.
با پایین آمدن بی رویه آب سد، کشاورزان محدوده سد شاکی هستند کە آب زمینهای زیر کشت شان تامین نمیشود حق آبه رعایت نمیشود و محدودەای کە کارشناسان برای برداشت آب کشاورزان معین کردەاند با پایین آمدن آب سد هیچ کارکردی ندارد.
دستگاهها و ادارات مرتبط با سد سردشت، نباید تنها به دلیل تامین برق که صرفا دیدگاه مادیست سد را مدیریت کنند .
🔸 نکتە دیگری کە باید بە آن اشارە کرد این است کە در آیندهای نه چندان دور و شاید به زودی سرشاخه اصلی آب قندیل در مسیر بادیناوا که مستقیم به سد سردشت واریز میشد حذف خواهد شد و این سرشاخه اصلی به مسیری دیگری گویا به دریاچه ارومیه هدایت خواهد شد که مسلما با این اوضاع مدیریت در آبگیری سد مشکلات بیشتری درخصوص زیستگاه گونههای گیاهی و حیوانی ایجاد خواهد شد.
💦 آب سرشاخهها حذف خواهد شد اما آب فاضلابها به همان میزان سابق در آب سد جاری خواهد شد بی شک میزان آلودگی آب بسیار بیشتر از اکنون خواهد بود.
فاضلاب شهرهای ربط و نلاس و عمده فاضلاب شهر سردشت مستقیم به سد واریز میشود در بین این سە شهر تنها شهر سردشت تصفیە فاضلاب دارد کە باید گفت بخش بیشتر فاضلاب سردشت هم بە دلیل شیب غیر استاندارد محلات مستقیم وارد سد می شود، حقیقت این است کە با توجە بە استانداردهای سدسازی میبایست ابتدا برای هر سە شهر نامبردە تصفیەخانە فاضلاب ایجاد میشد
نکتە دیگری کە باید بە آن اشارە کرد این است کە قسمت اعظم آب آشامیدنی شهرستان از آب سد تامین می گردد. با کاهش آب سد امکان شیوع بیماری و آلودگی آب بیشتر از هر زمانی امکان دارد رخ دهد.
با توجە بە مشاهدات و عملکرد شرکت آب و نیرو تنها یک هدف وجود دارد آن هم تامین برق است! آیا اولویت اصلی شورای تامین شهرستان هم تامین برق است❓
سلامت جسمی، سلامت روانی و سلامت اقتصادی ساکنین این شهرستان را باید چە سازمان و نهادهای تضمین کنند❓
آبگیری غیراصولی صدمات زیستمحیطی جبران ناپذیری به بالادست و پایین دست سد وارد کرده است.
با خالی شدن آب سد دوباره پروسه ابگیری مجدد شروع میگردد این بار نقاط پایین دست سد آسیبهای زیست محیطی زیادی خواهند دید.
مردم باید هوشیار باشند و سلامت جسمی و روانی خود را در اولویت توانایی ها و خواستەهایشان قرار بدهند
عواقب زیست محیطی شوخی بردار نیست.
نهادهای مربوطه و شورای تامین شهرستان باید امنیت و خیر عمومی مردم را در اولویت تصمیمات خود قرار بدهند اگر اکنون در مقابل تخریبگران محیطزیست ایستادگی نکنیم، خیلی فجیح و وسیع طبیعت در برحه ای از زمان انتقام خواهد گرفت.




